NAJS -diversity works!

(Ny Ansats för Jämlikhet i Scenkonsten) Teaterhögskolan i Malmö, Lunds Universitet

Seminarium 1- Joanna Rubin Dranger

Vi inleder vårterminen 2021 med detta första seminarium ”Visuell makt” med Joanna Rubin Dranger. Joanna är affilierad professor i illustration knuten till Konstfack.

Föreläsningen Visuell makt som hölls den 1/2 via Zoom behandlar hur toalettsymboler, hakkors, berusade gorillor, Mona-Lisa och stereotypa bilder hänger ihop. Vår kultur är visuell. Sedan 2012 har vi kunnat följa en rad polemiska debatter om stereotypa bilder och föreställningar i kulturen. Föreläsningen Visuell Makt ger en fördjupad kännedom om stereotypa bilders historia, funktion och samtida repetitioner. Stereotypiseringen av bilder kräver att vissa bilder måste visas för att vi ska kunna prata om dem och bryta ner dem för att komma åt kärna åt det problematiska. Rasism är kopplad till dessa visuella tecken.

Det blev en fin diskussion efter föreläsningen där vissa reagerade på många av bilderna som Joanna visade då de tidigare antingen inte hade sett bilderna eller att de kanske inte kopplade ihop dem med stereotypiseringen av vissa etniska grupper. Många av bilderna kände de flesta av oss igen från populärkulturen om hur t.ex. svarta människor har (och i viss mån) fortsätter att porträtteras som både fult, vilt, ociviliserat och något väsentligt olikt vitheten och de självupplevda upphöjda ideal som vithetens ideal innebär. Vi pratade även om de stereotypa bilder vi känner igen om människor från asien som på ett tydligt sätt markerar rasismen och annan okunskap om en ”annan” kultur och ”ett folk” som skulle skilja sig väsentligt från den västerländska hegemonin. I denna diskussion blev det även oundvikligt att prata om de stereotypa manliga och kvinnliga ideal samt förändringen av dem genom historien. En mycket uppskattad föreläsning. Tack så hemskt Joanna!

Här (bildersmakt.se, nytt fönster) finns mer information för dig som vill fördjupa dig ytterligare i bilders makt.

Warning: Undefined variable $post_id in /var/www/html/wordpress-mu/wp-content/themes/lutheme/comments.php on line 86

Write a comment